Spinomed hjälper vid kotkompression och dålig rygg

Spinomed IV

Spinomed active Dam

Spinomed active Herr

Produkt information

Alla modeller av Spinomed-ortoserna fungerar enligt samma princip. En flexibel ryggskena, remsystem, förstärkningar samt magplatta avlastar och aktiverar rygg och bukmuskulatur. Det dynamiska 3-punktssystem som uppstår ger stöd och avlastning men framförallt aktivering av ryggextensorerna. Detta har visat sig påverka hållning och minska kyfos, förbättra balans och lungkapacitet samt framförallt minska smärta. Sammantaget möjliggörs en större rörlighet och aktivitet i vardagslivet samt bättre livskvalitet.

 

Spinomed modeller

Spinomed IV är uppbyggd kring en flexibel ryggskena, som en utanpåliggande ryggrad, och ett system av remmar som appliceras och bärs som en ryggsäck. Den används under aktivitet, stående samt gående och tas lämpligast av vid sittande och liggande. Fördelen med denna modell är att den är lätt att ta av och på under dagen.

 

Spinomed active består av samma flexibla ryggskena och en elastisk kompressionsbody

med integrerade förstärkningar. Bodyn bärs direkt mot kroppen och är tillverkad i material av högsta kvalitet för dagligt bruk. Den är lätt att tvätta och torkar snabbt. Fördelen med denna modell är att den knappt är synlig under kläderna och att den alltid sitter på plats.

 

Båda modellerna har motsvarande funktion och effekt. Val av specifik modell bör göras i samråd med utprovaren.

 

Utprovning och anpassning

Individuell måttagning, anpassning och utprovning sker på ortopedteknisk avdelning. Dessa finns kopplade till samtliga sjukhus runtom i Sverige. Då ortosen har positiv inverkan på rygg och bukmuskulatur förbättras normalt hållning och kyfosen minskar, vilket gör att ortosen behöver justeras med jämna mellanrum för att upprätthålla optimal funktion. Återbesök för justering rekommenderas vid månad 1-3, 6 samt 12. Därefter justeras den efter behov.

 

Användning

Vid en akut kotkompression används Spinomed IV dagligen under de första 8-10 veckorna eller den tid som läkaren rekommenderar. Vid återkommande frakturer och kronisk ryggvärk, som pågått under längre tid, rekommenderas att ortosen används successivt till en början. Detta pga en ofta dålig muskulatur som behöver vänjas vid aktivering. Spinomed active rekommenderas till patienter som haft Spinomed IV initialt, är invand och vill ha en mer diskret och tight åtsittande ortos för permanent bruk.

 

Biverkningar

Spinomed behandling har inga biverkningar. Det som kan uppstå initialt, pga den muskelstärkande effekten, är träningsvärk i ryggmuskulaturen. Precis som vid motion och träning minskar denna värk i takt med att musklerna stärks.  Muskelvärken är ett positivt bevis på ortosens effekt och det är viktigt att brukaren successivt vänjer sig med ortosen. Skulle värk och obehag kvarstå efter en tid bör utprovande enhet eller behandlande läkare uppsökas.

 

Viktigt

Utöver generell behandling av osteoporosen med tillgänglig medicinering, kost och övriga förebyggande åtgärder är motion en mycket viktig del. Specifik träning med fysioterapeut rekommenderas. Centralt i all behandling är även att förhindra ytterligare frakturer.

 

 

Landstings guide

Förskrivning av hjälpmedel skiljer sig i olika regioner. Här finns samlad information hur det fungerar i respektive landsting.

 

Läs mer här  »

© Copyright 2011 Embreis AB. Alla rättigheter reserverade.

Embreis säljer och marknadsför ortoser, bandage och proteskomponenter i Norden. I vårt sortiment har vi bl.a. halskragar, axelortoser, handledsbandage, tumortoser, epicondylitspännen, ryggördlar, knäbandage och knäortoser, fotledsskydd och ankelstöd. Vi samarbetar med ledande tillverkare från olika delar av världen för att kunna erbjuda brett och kvalitativt sortiment. Vi servar sjukhus, ortopedtekniska avdelningar och sjukvårdsaffärer med produkter, utbildning och marknadsföring. Läs mer om hela vårt sortiment på www.embreis.com